Kreč

kreč   

Kreč

Možda i Vaše bake i dan danas zahtevaju da se za krečenje njihove sobe koristi isključivo čist kreč – kako bi sobu, prema dobrim starim običajima, ne samo osvežile već i dezinfikovale. Zaista je kreč jedno od najpraktičnijih sredstava za čistoću i osveženje Vaših zidova. Građevinski kreč je mineralno vezivo koje se dobija od krečnjaka; sastoji se od kalcijum-karbonata i primese, uglavnom gline. Postoji više vrsta kreča: živi kreč, gašeni kreč, hidratisani kreč… Da li ste znali da se cement dobija upravo od laporovitih krečnjaka sa velikim sadržajem gline? No, kažimo nešto više o navedene tri vrste kreča… krenimo redom:

  • Živi ili negašeni kreč se dobija tako što se krečnjak (CaCO3) peče u pećima na temperaturi od 1000°C, zbog čega se odvija posebna hemijska rekacija koja daje krajnji proizvod pod navedenim imenom. Kao što mu i samo ime kaže on je živ, i za upotrebu se mora gasiti u vodi i mutiti. Od 100kg krečnjaka može se dobiti oko 57kg živog kreča. Kako se ne bi ugasio i time posao gašeni kreč on se čuva u specijalno suvim prostorijama.
  • Gašeni kreč se dobija tako što se živi kreč gasi u posebnim velikim bazenima (koji, normalno, ne smeju propuštati vodu). Za 1m3 gašenog kreča potrebno je između 400 i 500kg živog kreča. Dobijena krečna kaša se zatim procedi kroz posebno metalno sito i zatim se prespe u tzv. krečnu jamu. Tamo ova smesa treba da odstoji barem tri nedelje kako bi se njene najsitinije čestice takođe zagasile. Ukoliko se ne zagasi i najsitnija čestica, smesa se ne sme upotrebljvati jer kasnije gašenje može dovesti do ozbiljnih posledica kao što je raspadanje maltera. Gašeni kreč je u tečnom stanju i zbog toga se najčešće transportuje u velikim kantama ili buradima. Ova vrsta kreča se zapravo deli na krečno testo (opisano gore, koje se transportuje u buradima) i tzv. hidratisani kreč.

Hidratisani kreč je u obliku praha te se pakuje u papirnim džakovima. On se dobija gašenjem živog kreča sa minimalnom količinom vode, i sve to u specijalnim uređajima koji se zovu hidratori. Veoma je praktičan za transport i veoma je primenljiv. Koristi se za dezinfekciju objekata i zemljišta, ali kao i dodatak za pravljenje maltera. Koji je kreč Vama potreban?

            Kod nas možete poručiti najvalitetniji kreč u svim ovim oblicima (živi, gašeni, hidratisani), i mi ćemo Vam ga isporučiti u najkraćem mogućem roku po veoma povoljnim i krajnje pristupačnim cenama. Ukoliko tražite brzu dostavu neophodnih materijala i ukoliko želite samo najkvaltetniji građevinski materijal, ako je dobar gašeni kreč ono što Vam nedostaj… pozovite nas. Bilo da Vam je on potreban za dezinfekciju, bilo da želite da napravite malter visokog kvaliteta, na kreč koji ćemo Vam mi dopremiti možete se slobodno „osloniti“. Brza isporuka i povoljne cene svih vrsta kreča… još uvek se dvoumite? Šta čekate? Isporuku vršimo samo na teritoriji Beograda i bliže okoline, ali takvom brzinom, da ćete pomisliti da je i nama potrebno „gašenje“. Šalu na stranu, ekspresna i profesionalna usluga transporta kvalitetnog kreča Vas čeka.